8 Ağustos 2015 Cumartesi

Kakaolu Pandispanya ve Pastacı Kreması


 Babamın 51. doğum günü pastası için mutfağa geçtiğimde böyle bir pastanın ortaya çıkacağını tahmin etmemiştim. İnsan bir şeyi denemeden yapıp yapamayacağını bilemiyor. Hayalimdeki pastanın ötesinde bir görünümü oldu. Bu işin en sevdiğim yanı da bu :) Artık kesinlikle sonucun fiyasko olmasından korkmuyorum, ya da sınırlı sayıda malzemeye sahip olmaktan...


Başta karar verdiğim gibi 2 katlı bir pasta olacaktı. Planladığım gibi 2 tur pişirme sonucunda toplam 8 kat kek elde ettim. Pastacı kremamı hazırladım, ve keklerin arasına yalnızca kremalarını sürüp 2 katı ayrı ayrı ortaya çıkardığımda sanki sonuç pek de hoş olmayacak gibiydi. Her zaman olduğu gibi çok fazla moralim bozuldu. Yine de bozuntuya vermeyip devam etmeye çalıştım.
Planladığım görünüm sadece çikolatalı süslemelerden oluşuyordu. Ama annemin benim için önceki akşamdan ayırdığı karadutlar, buzluğumdaki vişneler ve dere kenarında yetişen -varlığıyla sadece beni ilgilendiren- yabani böğürtlenler bana ilham verdi :)

Kakaolu Pandispanya Tarifi

Malzemeler:
  • 8 yumurta
  • 1 cup şeker
  • 6 yemek kaşığı kakao
  • 4 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 yemek kaşığı tepeleme nişasta
  • Vanilya
Not: Bu ölçü iki katlı pasta için geçerli. Alt katı 18 cm lik, üst katı çapı da 12 cm lik kelepçeli kalıplarla hazırladım.

Tüm malzemeleri ikiye bölüp iki tur pişirme yapıyoruz. Bunun için 4 yumurtanın akını ve sarısını ayırın, 4 yumurta sarısı ile 1/2 cup şekerin bir kısmını iyice köpürene kadar çırpın. 3 yemek kaşığı kakao ekleyip çırpmaya devam edin. Daha sonra ayrı bir kapta 4 yumurta akına bir fiske tuz ekleyip düşük ayarda çırpın. Köpürmeye başlayınca kalan şekerin yarısını ekleyip çırpmaya devam edin. 15 sn sonra kalan kısmını da ekleyip kar gibi olana kadar çırpmaya devam edin. Burda dikkat edeceğiniz en önemli nokta gereğinden fazla çırpmamaktır. Doğru kıvamda olması için kremayı ters çevirdiğinizde akmayacak kadar koyu olmalı, parmağınızı batırıp aldığınızda parçalanmadan sünerek gelmeli. Eğer yumurta akı parçalanarak geliyorsa sertleşmiş demektir ki bu da kekin fazla kabarmamasına sebep olur.

Spatula yardımı ile yumurta akını kakaolu karışıma üç seferde ekleyerek köpüğünü söndürmeden karıştırın. Un ve nişastayı iki kez eleyerek ve karışıma üç seferde ekleyerek spatulayla karıştırın. Karışımın bir kısmını 18 cm lik, kalanını 12 cm lik kalıba boşaltıp önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Bu kekler pişerken malzemelerin diğer yarısıyla aynı şekilde bir kek karışımı daha hazırlayın ve onu da aynı şekilde pişirin. Kekler soğuduktan sonra hepsini ortadan ikiye bölerek 4 büyük ve 4 küçük kek elde edin.

Pastacı Kreması

Malzemeler:
  • 750 ml süt
  • 3 yumurta
  • 5 yemek kaşığı tepeleme un
  • 4 yemek kaşığı tepeleme nişasta
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Vanilya
Sütü bir tencereye alıp kısık ateşte ısınmaya bırakın. Bir kapta 3 yumurtayı ve toz şekeri köpürene kadar çırpın. Unu ve nişastayı ekleyip pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpın. Sütü ocaktan alıp yavaş yavaş karışımın üzerine dökerek mikserle çırpmaya devam edin ve yumurtanın pişmemesine özen gösterin. Karışım ılıdıktan sonra işlemi tersine yapmaya başlayın. Karışımı sütün içine yavaş yavaş boşaltıp mikserle çırpmaya devam edin. Ocağa alıp kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. Koyulaşınca vanilya ve tereyağını ekleyip tamamen karıştıktan sonra ocaktan alın. Üzerini streç folyoyla kapatıp soğumaya bırakın. Buzdolabında iki saat bekledikten sonra tekrar mikserle çırparak pasta katlarında kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin :)


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder